Bemutatkozás:

Üdvözöllek a japán nyelvtanulás világában!

PortreGyörkei Máté vagyok, immár lassan 15 éve foglalkozom japán nyelvoktatással. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán kezdtem el japánul tanulni (akkoriban még volt japán specializáció), majd a Károli Gáspár Egyetemre jártam a mesterképzésre, de időközben az ELTE japán szakra is bejártam, hogy plusz japán órákon vehessek részt. 

Egyetemista koromban majdnem 2 évig voltam a Japán-magyar Társalgó Klub vezetője. Mindennek köszönhetően rengeteg olyan magyar fiatallal ismerkedhettem meg, akik japánul tanultak, így egyre mélyült a rálátásom arra, hogyan érdemes tanulni és tanítani ezt a csodálatos nyelvet. 

Megjártam Japánt, önkéntes dolgozóként éltem egy vidéki japán családnál 3 hónapig, ahol reggeltől estig együtt voltunk: együtt dolgoztunk, együtt étkeztünk, együtt csináltunk mindent. Ez idő alatt olyan mélyen tapasztalhattam meg a japán emberek által képviselt kultúrát, mint kevesen az országban. A japán nyelvhasználatom természetessé vált, ösztönös szintre mélyült.    

Mindezek mellett azonban végig a japán nyelvtanítás útján jártam, és ez az a szakmai vonal, amelyet képviselek mind a mai napig. Hiszen számomra az okozza a legnagyobb örömet, hogyha az általam felhalmozott tudásból mások is részesülhetnek, és hogyha ez által ők maguk is megvalósíthatják saját álmaikat.

Milyen elvek mentén tanítom a japán nyelvet?

Tanítási módszereimet úgy építettem fel, hogy diákjaim valóban minden szinten mélyen elsajátíthassák a nyelvet. Ez azt jelenti, hogy tanításmódszereim az agynak mindkét féltekét igénybe veszik: A bal agyfélteke segítségével precízen megértheted a nyelvtani szabályokat, működéseket, míg a jobb agyféltekéd működésének köszönhetően kreatívan, intuitívan fejlesztheted nyelvi készségeidet, elsősorban a kommunikáció során.

Ezért egyrészt én úgy látom, rendkívül fontos, hogy a tanuló valóban megértse a nyelv szerkezetét, logikáját, és működési elveit. Tapasztalataim szerint ez a megértés még a legtöbb japán szakos egyetemi hallgatónak sincsen meg, pedig csak ez ad lehetőséget arra, hogy egy haladó szintű diák később önmagát is szakszerűen képezhesse, ezzel megspórolva egy magántanár költségeit. 

Másrészről pedig ugyanolyan fontosnak tartom a valós nyelvi képességek megszerzését, amely kizárólag egy közvetlen, oldott hangulatú helyzetben történhet meg, ahol a diákoknak lehetőségük van bátran kibontakozni, hangosan kimondani a japán szavakat, mondatokat. Ezért szintén egyedülálló, saját fejlesztésű nyelvgyakorlatokkal támogatom diákjaimat abban, hogy hangos szóban, élő helyzetben építhessék be magukba az adott nyelvi jelenségeket. Hangsúlyozom, hogy ez alatt nem a megszokott „társalgási órát” értem, hanem olyan nyelvgyakorlatokat, amelyek egy-egy nyelvi kifejezésmódot kívánnak élővé tenni a diák számára, például a folyamatos jelen, a feltételes mód, a passzív szerkezet, és még sok már hasonló témakörben.

Az én módszerem tehát alapvetően az, hogy megismertetem a tanulóval a nyelv szerkezetét, logikáját, működését. Nem hagyok vakfoltokat, és olyan könnyen érthető nyelvtani magyarázatokkal szolgálok, amelyek tökéletesen megfelelnek annak a logikának, ahogy az anyanyelvi japánok gondolkoznak, miközben az adott nyelvi formát használják. Ez lehetőséget ad arra, hogy a későbbiekben a tanuló valóban japánul gondolkozhasson, és ne a magyar nyelvből kelljen átfordítania az egyes nyelvtani elemeket. Ráadásul mindezt tovább erősítem azzal, hogy alaposan begyakoroltatom diákjaimmal az egyes nyelvi szerkezetek élő szóban történő helyes használati módját is.

Az elmúlt évek alatt olyan mennyiségű és minőségű segédanyagot készítettem, amelyek egyrészt teljesen egyedülállóak, másrészt teljes mértékben elősegítik az adott anyagrész mély megértését, elsajátítását. A tanuló igényei szerint különböző mennyiségű házi feladat kiadása, valamint időszakonként dolgozatok íratása is szóba jöhet.  

 

Szakmai célkitűzésem

Célom, hogy minél jobb japán tanár lehessek, és ez által elősegíthessem nyelvtanulóim személyes fejlődését. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni ezt a gyönyörű nyelvet, és módjában áll megtalálni, és elérni célját. Szeretném átadni azokat a kulcsokat, amelyekkel Te magad is önfejlesztővé válhatsz a japán nyelvtanulásban, és a saját utadon járva megvalósíthasd „japános” álmaidat. Arra teszem fel magam, hogy ebben támogassam, erősítsem diákjaimat.