Karrier-célok „japános” szemmel: Az alapok

Amikor az „átlagemberekkel” folytatott beszélgetéseink közben váratlanul kiderül, hogy japán nyelvet tanulunk, és hogy a jövőben valami „japános” dologgal szeretnénk karriert befutni, akkor legtöbbször azt a megrökönyödött kérdés kapjuk, hogy „De hát mit lehet a japánnal kezdeni?”. Nos, szerintem nagyon sok mindent.

Nagybetűs alapszabály:

Első körben tisztázzuk azt, hogy bármilyen munka, amit nem kizárólag magyar nyelven tudsz ellátni, eleve plusz lehetőséget jelent számodra, és az adott idegen nyelven keresztül kulcsot ad a kezedbe azoknak az országoknak a kapuihoz, ahol ezt a nyelvet használják. Tehát, ha például könyvelő vagy, és mondjuk, hogy tudsz japánul, akkor már akár japánok számára is képes lehetsz könyvelni. Mivel hazánkban elég szép számmal élnek japánok (akár hivatali munkáik, akár üzleti ügyeik, akár egyetemi tanulmányaik miatt), így teljesen logikus, hogy az adott szolgáltatás esetén előnyben részesítsék a japánul is tudó szakembereket. Természetesen nem ebből fogsz meggazdagodni, de ha a megszokott magyar ügyfélkörödön kívül kiépítesz egy japán ügyfélkört is, az mindenféleképpen előnyös lehet számodra, és elmondható, hogy „japános” vonatkozásban is épülni fog a karriered.

Nézzünk szét az országunkban: Egyre több japán hivatal, cég, étterem, üzlet, stb. nyílik, amely igényt tart olyan magyar munkaerőre, aki japán nyelvtudással is rendelkezik. Nyilván ez esetben is hosszú listát lehetne írni a különféle szakmákról, amelyek segítenek majd abban, hogy mi kapjuk meg az áhított állást. Összességében mindig az lesz az alapszabály, hogy csupán azzal, hogy beszéled a nyelvet, még nem biztos, hogy elnyered a japánok megbecsülését. Mindenképpen szükséged van egy szakmára, melynek valóban a mestere vagy. A szakácstól kezdve a fogtechnikuson át az ügyvédig bármilyen szakma szóba jöhet; a lényeg, hogy legyél benne kiváló, és megkapod azt a „japános” állást.

A legnagyobb csapda:

Amikor „japános” karrieredet szövögeted, a legnagyobb csapda, hogy az álmodozás gyermeteg szintjén maradsz, és sosem ébredsz fel belőle. Éppen ezért arra bíztatlak, hogy első nekifutásra ne manga-rajzoló, rock-sztár, vagy gésa akarj lenni Japánban. Ez még a 127 millió japán állampolgár közül is csak keveseknek sikerül. Próbáld elkerülni azokat a hivatásokat, amelyeket általában kizárólag a japán származásúak töltenek be, és ne akarj erőltetetten japánná válni, hiszen ez valószínűleg sosem fog sikerülni. A japánok általában örömmel fogadják, ha kíváncsi érdeklődéssel vagy az országuk irányába, ám nem sokra becsülik azokat, akik a saját hazájuknak hátat fordítva, inkább egy másik nemzetbe próbálnak beleolvadni. Elsősorban nem azzal fogod lenyűgözni őket, hogy mindent tudsz például a szakura-virágzásról, hanem arról, hogy sokat tudsz mesélni a saját hazád büszkeségeiről.

Tanulságok levonása:

Hosszú évek tapasztalatai alapján én azt tanácsolom mindenkinek, hogy az a legfontosabb, hogy legyen egy olyan hivatásod, amelyet szívvel-lélekkel tudsz csinálni, és aminek az igazi szakembere vagy. Mindegy, hogy ez micsoda, a lényeg az, hogy igazi profi legyél belőle. Emellett természetesen tanulj meg japánul. Építsd a nyelvtudásodat komoly alapokra, és érd el az önfejlesztő szintet 1-2 év alatt. Mindeközben, ahogy szakmádban egyre magasabb szintre emelkedsz, és ahogy japánul is egyre jobban beszélsz, szépen hangold össze a kettőt: Keress olyan piacot, ahol el tudod adni magadat japán nyelven is. Legyél az itt élő japánok fodrásza, vagy utazz ki Japánba erdőmérnöki pozíció betöltésére. Csináld azt, amihez a legjobban értesz. Keress, és építs olyan emberi kapcsolatokat, amelyet segítségedre lehetnek karrier-építésed során. Nem szégyen, ha szereted az animéket, vagy a japán pop-zenét. De ne ezekre építsd a jövődet, hanem a valódi, kézzelfogható szakmákra. Ezeket a dolgokat hagyd meg a saját örömödnek, a saját szórakozásodnak, és ne keverd össze életcéljaiddal. Ha odafigyelsz ezekre az alapvető dolgokra, akkor egy nagyon egyszerű, ám nagyon biztos stratégiát tudhatsz magadénak a „japános” karrier-építésedhez.